הפסיכולוגיה של שוק ההון | מאיר ברק
כתלמיד ממושמע, עלי לקבל את דין הקונצנזוס האקדמי, לקרוא ולהבין את ההיגיון הטמון בדו"חות רווח והפסד של חברות ולהשקיע את כספי בהתאם להנחות היסוד. במשך עשרות שנים הייתה ונשארה גישת הכלכלנים נחלת הכלל. באופן לא רשמי כולנו ידענו שמשהו כאן לא ממש בסדר. אנחנו גילינו שלשוק יש חיים משלו ובהרבה מקרים הם נוגדים את התפיסה היסודית הכלכלית. הרי אם החיים היו כה פשוטים, היינו יכולים לקרא המלצות של כלכלנים, לקנות בבורסות באופן סדיר מניות של חברות המתומחרות מתחת לערכן ותמיד להרוויח כסף.
לימודי שוק ההון – לומדים להצליח
מכיוון שכבר ברור שהשווקים אינם מתנהגים באופן רציונאלי, לימודי שוק ההון בישראל שיתעלמו מכך יהיו, במילים פשוטות – בלתי אפקטיביים עבור העולם האמיתי. מאידך, לימודים שיתייחסו לדרך שבה הפסיכולוגיה של ההמונים משפיע על המחירים בבורסה, כיצד זה משפיע על עליות וירידות מחירים – יכולים לעשות את העבודה. לימודים כאלה, שמשלבים ניתוח טכני, מאפשרים לנצל את התנהגות המשקיעים הכוללנית, בכדי להשיג תשואת יתר ולהרוויח.
חשוב להבין – במוסדות האקדמיה ממשיכים וימשיכו, קרוב לוודאי, להתייחס בעיקר להנחות האדם הרציונאלי ולקיומו של שוק גדול, סטרילי ומשוכלל. לימודים כאלה לא נועדו ללמד אנשים איך להשקיע את כספם ביעילות. לימודים כאלה אינם לימודי שוק ההון כפי שאני רואה אותם.
לימודי שוק ההון שעליהם רוצים להתבסס באמת, כאשר רוצים להשקיע ולהרוויח, יתייחסו יותר לצורה שבה אנשים פועלים. החששות, הרגשות, התקוות, כל אלה באים לידי ביטוי בגרפים של המניות והאופציות. כל אלה באים לידי ביטוי גם באופן שבו הבורסה בכללותה מגיבה למצב רוחם של המשקיעים, ואת יחס הגומלין הזה אפשר בהחלט ללמוד.
הגישה הפסיכולוגית
לא עוד! באופן רשמי אנו מכירים היום בעובדה שלצד הגישה הכלכלית הפנדמנטלית שוכנת בבטחה הגישה הפסיכולוגית. עברנו לעידן שלטון הפסיכולוגים. כאשר פסיכולוג כמו דניאל כהנמן זוכה בפרס נובל לכלכלה ולוקח את הבכורה מידי הכלכלנים, אנו כבר יכולים לומר באופן גלוי שמשהו מתרחש כאן. היום, בניגוד לגישות היסוד של ה"הגיון האוניברסאלי" ו"יעילות השווקים" אנו מבינים שהשוק מונע בידי אנשים בשר ודם. אנשים רגילים עם רגשות, מאוויים ופחדים. אנשים שניתן לצפות את התנהגותם. צפי התנהלותם הפסיכולוגית יכול להוביל לצפי התנהגות השוק ומכאן נסללת גם הדרך להצלחה פיננסית.
בשוק יעיל בו המידע הוא נחלת הכלל, תופעות כמו מגמת מחירים (Trend) וחוקי מסחר בסיסיים לא יכולים להתקיים. שוק יעיל מתנהל באופן מקרי. בשוק יעיל אין משמעות למחירי עבר הווה או עתיד. בשוק יעיל אין ניתוח טכני, יש רק ניתוח פנדמנטלי. מחקרים רבים מלמדים בבירור שניתוח טכני עובד. במחקר אשר התפרסם לאחרונה, נבדקה יעילות התצורה הטכנית הנקראת Head and Shoulders ונמצא שמחזור הפעילות ביום פריצת התצורה גדול בממוצע ב - 60% מהמחזור שקדם לו. סוחרים רבים קונים ומוכרים מניות בהסתמך על תצורה גראפית בלבד. הואיל ומספר גדל והולך של סוחרים מסתמך רק על גרפים, הרי שגם אם אנו מאמינים אדוקים של יעילות והגיון השווקים, הרי שאיננו יכולים לעמוד בצד, לטמון את הראש בחול ולהתעלם מפסיכולוגית העדר ההמונית.
מודלים התנהגותיים
הואיל ועסקינן באנשים בשר ודם עלינו לבדוק מהם המודלים ההתנהגותיים הבסיסיים לפיהם הם פועלים. אציין מספר מודלים: הערכת סיכויים - במקרים רבים אנו נוטים להתעלם מהידע שלנו ושופטים אירועים לפי הערכת סיכויי הצלחה או כשלון בלבד; קונסרבטיביות - אנו משנים את דעתנו בהסתמך על אירועים חדשים ומידע חדש לאט מידי; הטיית האמת - אנחנו נוטים לזקוף לזכותנו את הצלחותינו ואת כישלונותינו אנו זוקפים לאירועים או אנשים חיצוניים; בטחון עצמי מופרז - אנחנו נוטים להעריך את יכולותינו מעל ומעבר לאמת. הבנת חסרונותינו תעזור לנו להבין מדוע לעיתים חוסר הגיון הוא הגיון צרוף, או במילים אחרות: כאשר השמש זורחת מעל וול-סטריט שלוף את המטריה.
אחד מגדולי הכלכלנים, ג'ון מיינרד קיינס, אמר בספרו The General Theory of Employment Interest and Money , משנת 1936 את המשפט הבא: "אין דבר יותר מסוכן מהשקעה הגיונית בעולם חסר הגיון". בתרגום לשפתי כסוחר מניות: אם אחרים משקיעים "באופן הגיוני" ללא הצלחה, מתוך מטרה להתאים בין מחירי מניות אותם הם תופסים כלא הגיוניים, לנתונים פנדמנטליים אותם הם תופסים כהגיוניים (ארביטראז'), הרי ככל שהם נכשלים יותר כך יש לי את ההזדמנות להרוויח יותר כסף.